Bu Hafta Kırmızı Gezegen Mars'ı Gözleyelim


Mars bu hafta Dünyamıza 99 milyon kilometre uzaklıktadır.
2012 yılına kadar en yakın konumunda olacak.
Teleskoplarınızı alın ve turuncu-kırmızı olarak parlayan Kırmızı Gezegeni gözleyin.
Doğuda Yengeç (Cancer) takım yıldızı tarafında ve Güneş battıktan hemen sonra yükselmektedir.
Kaçırmayın!

-1,3 ışık şiddeti büyüklüğünde parlayacak tıpkı en parlak yıldız Sirüs gibi.





Devamı...>>

Her Perşembe TRT'de Gökbilim Programı

Bundan böyle TRT-Türkiye'nin Sesi Radyosu (TSR)'de her perşembe akşamı 19.00'da Gökbilim konuşulacak. Programa konuk olarak katılacak olan değerli bilim insanımız Prof. Dr. Ethem Derman ile Gökbilim'deki gelişmeleri, yenilikleri öğreneceğiz, dinleyeceğiz. Radyoyu internetten rahatlıkla dinleyebilirsiniz. Bu türden programların yapılmasının zamanı gelmedi mi sizce. Bu konuda daha fazla derdimi açıp sizi sıkmadan ilk programı dinleyelim.

Aşağıdaki video, Ethem Hocamızın bir öğrencisi tarafından hazırlanmış. Radyo programını ise başka bir öğrencisi kaydetmiş. İşte ilk bilim sohbeti ve Ethem Hocanın ilk gökbilim programı:


Devamı...>>

Hubble evrenin ilk dönemini yakaladı


Hubble Uzay Teleskopu evrenin ilk dönemini yakaladi,- Büyük Patlamadan (Big Bang )sadece 600 milyon yıl sonrası yani evren henüz daha yeni yürümeye başlayan çocuk dönemine benzemektedir.

Bilim insanları Amerika Astronomi Cemiyeti'nin salı günü toplantısında bu fotoğrafı çözdüler.
Erken evren dönemini , hatasız olarak ilk evreye ait yıldız bulutsusu belirtileri ve milyon yıl yaşındaki galaksileri gösteriyordu.

Bu genç galasiler ,spiral ve elipse benzer şekli henüz oluşturmamışlar ,çok küçük ve oldukça mavi renktedirler.

"Bunun nedeni bulunduğu dönemden kaynaklanmaktadır, ağır metalleri içermiyorlar" dedi, -fotoğrafı çözen kişiler arasından -astronomi profesörü Garth Illingworth, California Üniversitesi /Santa Cruz,
"Çok küçük galaksileri görüyoruz bunlar bugünkü büyük galaksilerin tohumudur" dedi Illingworth haber konferansında ,



" NASA nın Hubble teleskopu geçen seneden tamir edilinceye kadar geçen sürede astronomlar Büyük Patlamadan sonra 900 milyon yıl yaşındaki görebildiler" dedi , Illingworth


Hubble bir anahtar gibi evrenin yaşının 13,7 milyar yıl olmasına dair onyıllar süren tartışmanın sonlanmasına yardımcı olmaktadır.

Bilindiği kadarı ile Hubble daha ilk galaksileri göremiyor.Bu nedenle NASA , 4.5 milyarl dolarlık yeni güvenilir bir gözlemevini dört yıl içinde yerleştirecek .
"Biz daha işin başlangıcındayız" dedi astrofizikçi Neil deGrasse- Tyson /Amerika Müzesi/Natural History(Doğa Tarihi)

" Her adım daha önce bilmediklerimizle , bizi başlangıca daha çok yaklaştırıyor ",

Bu yeni Hubble fotoğrafı çok uzaktadaki basit galaksileri bitiştirilmiş yakınlıkta ,çok yeni ve oldukça evrim geçirmiş olduğunu gösteriyor.Bu sonuç ,kozmik aile fotoğrafın bize galaksilerin farklı yaşlarda ve gelişme evrelerde olduğunu yaşlarının da 13 milyar yıldan fazla olduğunu gösteriyor.

Tyson, Hubble'ın bu kolayca anlaşılamayan görüntüsünü araştıran kişi olarak "çoğu insan kendi bebeklik resmini görmek ister ,fakat bu resimler çok farklı " bu resimler hepimizin bebeklik resmidir ,bu nedenden dolayı oldukça ilginç"

___

Devamı...>>