Gökyüzünün Güzellikleri: Maymun Başı Bulutsusu

Prof. Dr. Ethem Derman' ın kaleminden...

Orion takımyıldızında bulunan bu bulutsu bizden 6400 IY uzaklıkta. Gökbilimdeki adı NGC 2174. NGC 2175 açıkyıldız kümesi ile içiçe. Amatör fotoğrafçılar buna Maymunbaşı demişler, ne kadar da haklılar değil mi? Bulutsu bir yıldız dğumevi. Doğmuşlar ve yaşıyorlar ama yeni yıldız oluşturmak için materyal kalmamış, hastahaneyi kapatıp doktorları salıvermiyorlar ama. Buna neden de yeni oluşan yıldızların güçlü ışınım ve rüzgarları ile var olan bulutun dışarı atılması sonucu yeni doğum olmuyor. Görünen parlaklığı 6.8 kadir olduğu için gelecek kış proğramıma aldım bu güzeli.

Bu güzel fotoğrafı amatör gökbilimci Peter Shah çekmiş. Kullandığı filtreler Halfa, SII ve OIII. Birinci filtrede 30 dakika diğer ikisinde 50'şer dakika poz vermiş ve çektiği bu üç görüntüyü işleyerek birleştirmiş. Bu güzel görüntü için teşekkür ediyoruz. Sakın maymun diye beğenmemezlik etmeyin. Ben yaratılanı yaratandan dolayı seviyorum. Gökyüzü her zaman güzeldir. 


Sevgilerimle...

Gökyüzünün Güzellikleri: Maymun Başı Bulutsusu

Devamı...>>

IC 4406 : Dört Köşeli Görünüme Sahip Bir Bulutsu

Yuvarlak bir yıldız nasıl olur da köşeli bir bulutsu meydana getirebilir? 

Bu bilmece, IC 4406'ya benzer gezegenimsi bulutsular incelenirken gündeme geldi. Kanıtlar, IC 4406'nın içi boş bir silindir olduğuna ve köşeli görünümünün de bizim bakış açımızdan silindiri yandan görmenin bir sonucu olduğuna işaret etmektedir. Eğer IC 4406 tepeden görülebilseydi, büyük bir ihtimalle Halka Bulutsusu'na benzeyecekti. Sıcak gaz silindirin uçlarından akıp giderken, koyu renkli toz ve gaz moleküllerinden meydana gelen iplikçikler, çevre duvarları dantel gibi sarmaktadır. Bu yıldızlararası heykelin birinci dereceden sorumlusu olan yıldızı, gezegenimsi bulutsunun merkezinde bulabilirsiniz. Birkaç milyon yıl sonra IC 4406'nın içerisinde görülebilir olan kalan tek şey, solmakta olan beyaz cüce bir yıldız olacaktır.


IC 4406 : Dört Köşeli Görünüme Sahip Bir Bulutsu
         C. R. O'Dell (Vanderbilt Üniversitesi) ve diğerleri, Hubble Miras Takımı, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Bulutsu (GGG)
Devamı...>>