Nice Yıllara Bulutsu


Gökbilim fotoğrafları her insanın ilgisini çeker. Özellikle gökada, bulutsu, gezegen resimlerini birçok insanın bilgisayar arka planı olarak kullanır. Ancak çok az kişi bu resimlerin ne olduğunu, nerede olduğunu, nasıl oluştuğunu merak eder. Merak edenlerinde ingilizcesi yeterli değilse bulduklarını anlamaz, çevirmeye kalksa sonu hüzün olur. İşte burada yardımımıza birilerinin koşması gerekir.
NASA, APOD sitesiyle her gün bir gökbilim resmi yayımlamakta. Resmin altında da bir gökbilimcinin resimle ilgili açıklaması bulunmaktadır. APOD'un bizdeki adı Bulutsu'dur. Bulutsu ekibi Murat Tunçay ve Tahir Şişman bu görevi üstlenerek hergün zamanlarını ayırararak APOD sayfasındaki resmi ve açıklamasını yayımlayarak bilime ve özellikle de Gökbilime büyük bir hizmet vermektedirler.
Her gün bilgisayarımı açtığımda ilk baktığım site Bulutsu olmuştur. Sanırım çoğu Gökbilim sevende aynı şeyi yapmaktadır.
Gezegen fotoğrafları olsun, derin uzay fotoğrafları olsun oldukça etkileyici ve insanı şaşırtan, hayran bıraktıran fotoğraflardır. Ama böyle bir fotoğrafın ne anlama geldiğini, resmin ne olduğunu anlamak başka bir güzelliktir. İşte Bulutsu ekibi 3 yıldır bu uğraşı hergün vermektedir. Büyük bir emek sarfederek, karşılık beklemeden yaptıkları bu hizmetin daha nice yıllar devam etmesini diliyorum.
Nice yıllara Bulutsu...

0 yorum:

Yorum Gönder