Arabacı'daki Çift Yıldıza Dikkat!

Önümüzdeki hafta içinde Amatör Gökbilimcilerin ilgiyle izleyecekleri, notlarını alacakları ve yaklaşık 2 yıl sürecek bir tutulma olayı gerçekleşecek. Bir yıldızın parlaklığı 0,8 kadir değerinde azalacak.

Yıldız, Arabacı (Auriga) Takım Yıldızı'nın parlak Capilla yıldızının yanında yer alan Epsilon Aurigae. Bu yıldızın özelliği belirli dönemlerde parlaklığını gözle görülür ölçüde değiştirmesidir. Aslında Epsilon Aurigae tek değil, bir çift yıldız. A0 tayf türünde ve toz diskinden oluşmuş daha sönük iki yıldızdan oluşuyor. Büyük yıldızın çapı Güneş çapının 100 katı kadar ve kütlesi Güneş kütlesinin yaklaşık 17 katı kadar.
Her 27,1 yılda bir yıldız çiftinin parlaklığı 3,0 ile 3,8 arasında değişim gösteriyor. Sönük yıldız bir toz bulutunun içerisinde yer alıyor. Burada birbirinin çevresinde dolanan iki yıldız olduğu düşünülmekte.



6 Ağustos 2009'da başlayacak olan tutulmada toz bulutu A0 tayf tipindeki ana yıldızı örtecek ve 15 Mayıs 2011'e kadar Epsilon Aurigae'nin parlaklığı 0,8 kadir azalacak.


Konuyla ilgili olarak AAVSO, haberin detayını içeren pdf dosyasına ve hposoft'a göz atabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder