Türkiye 'de Her İle Bir Teleskop

-->
IT sektörünce yöneticilik yapan Nurcan Örtügen Gök hobisini sosyal sorumluluk projesine çevirdi. 1 yıldır uzay ve gökbilimle ilgilenen Gök, evinde teleskop yapıyor ve bu teleskopları okullara vermek istiyor.


IT sektöründe yöneticilik yapan Nurcan Örtügen Gök (35), çocukluğundan beri astronot olmayı hayal ediyormuş. Hatta küçükken bebek değil teleskop istermiş. Üniversite sınavı gelene kadar Türkiye’de astronot olunamadığını bilmeyen Gök istatistik okumuş. İş hayatı, evlilik ve çocuk nedeniyle de bu hobisinden uzak kalmış. Ta geçen seneye kadar. Kendisi için birşeyler yapmaya karar veren Gök kendisine bir teleskop almış, gözlem yapmaya başlamış. İnternette Gökbilim Forumu’ndan bilgiler edinmiş. Neye nasıl bakması gerektiğini öğrenmiş. Bilgisayara astronomi programları yüklemiş.

Geçen senenin dünya astronomi yılı olması nedeniyle gökbilimle ilgili birçok etkinlik düzenlenmiş. Kültür Üniversitesi’ndeki amatör teleskop yapma çalıştayına katılan Gök, 9 gün süren bu etkinlikte teleskop yapmayı öğrenmiş. Çalıştaya başvuranların çoğunun öğretmen olduğunu belirten Gök: "Amaç önce öğretmenlere teleskobun nasıl yapıldığını öğretmekti. Böylece onlar da öğrencilerine öğretebilecekti ve daha çok kişi öğrenmiş olacaktı." 100 kişinin katıldığı etkinlikte 9 günde 100 teleskop yapılmış. Gündüzleri teleskop akşamları da gökbilimi dersleri almışlar, astronomi yazılımlarını öğrenmişler. El yapımı teleskobun çok daha değerli olduğunu belirten Gök, teleskobun 5 günde bittiğini söylüyor. Uzmanlık kazanıldığında ise süre 2 güne kadar düşüyor.

Okulda gözlem yapılacak

Çalıştaya katılan öğretmenlerin teleskoplarını okullara götürdüklerini belirten Gök: "Ben ise teleskobu aldım eve geldim. Bunun yaygın bir hobi olsun istiyorum. Astronomi öğrencileri istihdam konusunda çok sıkıntı çekiyor. Mesela yurtdışında kaldırım astronomluğu diye bir iş kolu var. Sokaklara kurulan teleskoplardan nasıl bakılması gerektiğini gösterip bilgi veriyorlar. Çalıştaya katılıp teleskop sahibi olmamın bir sonucu olması gerekiyordu. Evde 3-4 tane teleskop var. Kendim bir kurum değilim. Çalıştay da organize edemiyorum. Bana teleskop yapmayı öğret diyen de yok. Teleskobun yapılabilir birşey olduğu duyulsun istedim. Çocuklar gezegenleri çok daha iyi görüyorlar bizden. Gözlem etkinlikleri düzenlendiğinde çocuklar çok ilgi gösteriyor." Yaptığı teleskopları okullara bağışlamak isteyen Gök daha fazla okulun bundan haberdar olması için İlk Teleskobum projesine başladı. İlköğretim öğrencileri ’hayalimdeki uzay’ konulu bir resim çizecek, bu resmi nurcanortugen@gmail.com adresine gönderecekler ve http://ilkteleskobum.org/ sitesinde yayınlanacak. En çok oy toplayan resmin sahibi olan öğrencinin okulu teleskobu almış olacak. Ayrıca teleskobun teslim edildiği gece okulda biz gözlem etkinliği düzenlenecek. Bu etkinliğe İstanbul Üniversitesi Amatör Astronomlar Kulübü ve Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Ethem Derman da katılacak. Gözlem dışında öğrencilere bilgiler de verilecek.

Her ile bir teleskop

Gök, her ilde bir devlet okulunun teleskop sahibi olmasını istiyor. Şu anlık İstanbul dışındaki okullar için birşey yapamadığını belirten Gök: "Etkinliklere öğrenci kulüpleri de gelecek ve masraflarının karşılanması gerekiyor. İşten izin almam da zor şu an için. Her ile bir teleskop vermeyi planlıyorum ama zaman içinde şekillenecek."

Başvuruların 8 Mayıs’ta biteceği resim yarışmasını kazanan öğrencinin okuluna teleskobun 21 Mayıs’ta teslim edilmesi planlanıyor. Okulların açılmasıyla yeniden bu yarışmayı düzenleyip başka illere de teleskop vermek istediğini belirten Gök: "Urfa’da da teleskobu olan okul olsun. Işık kirliliği daha az orada. Belki de yeni yıldızlar keşfedecekler" diyor.

0 yorum:

Yorum Gönder