ESO-Türkçe Yayında


Yakın zamanda görüşmeleri biten yeni haber ve keşif sitemiz ESO-Türkçe yayına başladı. ESO haberlerini artık Türkçe alabileceğimzi sağlayan ve Gökbilim üzerine yeni ve ciddi bir türkçe siteye daha kavuşmamızı sağlayan ise Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden Arif Solmaz...
ESO orijinal adı "European Southern Observatory" kelimelerinin baş harflerinden geliyor. Türkçeye birebir çevirirsek "Avrupa Güney Gözlemevi" anlamına geliyor. Buna bakarak bu gözlemevinin Avrupa'nın güneyinde olduğunu sanmayın. ESO, Güney Amerika'da Şili'de bulunuyor. Işık kirliliğinin Avrupa'ya göre çok az olduğu yüksek bir tepeye kurulu olan gözlemevinde başta 8.2 metrelik VLT (Very Large Telescope-Çok Büyük Teleskop) olmak üzere Max Planck ve APEX adlı değişik amaçlı teleskoplarda bulunuyor. Bu teleskoplarla yapılan keşiflerin haber verildiği sitedeki yazılar şimdiye kadar 18 dile çevrilerek veriliyordu. Türkçe'nin eklenmesiyle bu sayı 19'a ulaştı.
ESO mali yönden Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere tarafoından desteklenmektedir.
ESO'nun Türkçe ile verilen son haberi ise "Yıldız-Oluşum Bulutsusunun Aydınlık ve Karanlık Yüzü" oldu.

Bağlantılar:
ESO-Türkçe Anasayfa

0 yorum:

Yorum Gönder