ESA Uzay Araştırmaları İçin İki Yeni Uydu Yollayacak


     Avrupa Uzay Ajansı, Fransız Guyanası'ndaki üstten mayıs ayında iki uydu fırlatacak. Herschel ve Planck adındaki iki uydu bir roket ile uzaydaki yörüngelerine gönderilecek. Araçların kızılötesi algılayıcılarının depoları soğutucu ile doldurulmaya başladı.

     ESA, Herschel uzay teleskopunda 3,5 metrelik bir ayna bulunuyor. Herschel ile;
     - Galaksilerin oluşumu ve evrimi,
     - Yıldızların oluşumu ve aralarındaki etkileşimler
     - Gezegen, uydularının atmosferleri ile kuyrukluyıldızların yüzeyini oluşturan maddeler
hakkında bilgi sahibi olunabilecek.

     Planck Uzay Teleskopu ise şimdiye kadar uzaya Büyük Patlamanın izlerini araştırmak için yollanan en hassas uzay aracı olacak. Araç kendi ekseni etrafında dakikada bir tur atacak şekilde tasarlandı. Planck Uzay Aracı ile;
     - Mikrodalga arka alan ışınımı ölçümleri
     - Hubble sabiti testleri
     - Evren oluşum modelleri
deney ve testleri ile bilinmeze bir pencere açılması planlanıyor.




Herschel Uzay Teleskobu
Planck Uzay Teleskobu
Herschel Uzay Teleskobu
Planck Uzay Teleskobu

     Her iki araçta kızılötesi ışınımı araştırarak bulguları iletecek. Değerleri alan gökbilimciler bu bilgileri işleyerek anlamlı hale getirecekler.

Peki neden kızılötesi?
     Dünya atmosferi evrendeki birçok ışınımı geçirmemektedir. Kızılötesi ışınımda bunlardan biridir. Yıldızın enerjisiyle ısınan gaz ve toz yapıları kızılötesi ışınım yayarak kendilerini belli ederler. Aynı zamanda yeni oluşmaya başlamış ancak çevresine görünür ışık yaymaya başlamamış olan yıldızların da ışınımıdır. Kızılötesi ışınım ötegezegen keşiflerinde de oldukça önemlidir. Çünkü yıldızlar çok az kızılötesi ışınım yapmaktadırlar. Bu açıdan kızılötesi ışınım bir gezegeni ortaya çıkarabilir. Uzaktaki bir gökadanın uzaklaşması ise en iyi kızılötesi teleskopla görülür.


Kaynak: ESA
Meraklısı İçin: Herschel Sayfası, Planck Sayfası

0 yorum:

Yorum Gönder