Denizli Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevi Açıldı

Dünya Astronomi Yılı nedeniyle dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Geçtiğimiz hafta sonu bu etkinliklerden en önemlilerinden biri gerçekleşti: Denizli Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevi Açılışı.

Bir gözlemevi kurarak insanların bundan yararlanmasını ve gökyüzüne başka gözle bakmalarını sağlamak gökbilim için çok önemlidir. Bu sayede gökyüzüne teleskopla bakan ve gök cisimlerini yazılı veya görsel basın dışında kendi gözleriyle görme olanağı sağlanır. Herkes teleskop alamayabilir. Ama bu tür merkezlere başvurarak veya gözlem şenliklerine katılarak gökyüzünün eşsiz güzelliğine tanık olabilir.

İşte bu önemli konuda Denizli artık bir gözlemevine kavuştu. Hem de bir devlet okuluyla. Ülkemizde sanırım ilk defa bir devlet okulu şehirdeki kurumların imkanlarından da yararlanarak, onları bir amaç için bir araya getirerek gözlemevini oluşturdu. Gözlemevi açılışı aynı zamanda sempozyumu da beraberinde getirdi. Ülkemizin çeşitli illerinden gelen 60 kadar gökbilim meraklısı öğretmene gökbilimnle ilgili temel bilgişler verildi. Kimler mi verdi: İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Rektörü Prof. Dursun Koçer, yine İKÜ'den Prof. Zeki Aslan, Ankara Üniversitesi Astronomi Bölüm Başkanı Prof. İ. Ethem Derman, Ege Üniversitesi'nden Prof. Zeynel Tunca (aynı zamanda TAD Genel Sekreteri) ve Prof. Serdar Evren, TÜBİTAK Gözlemevi'nden Doç.Dr. Tansel Ak, 19 Mayıs Üniversitesi'nden Prof.Dr. Hüseyin Kalkan, Amatör Gökbilimciler Uğur İkizler ve Tunç Tezel.

Denizli artık bir gözlemevine sahip. Gönül ister ki bu güzellik diğer illere de yayılsın ve her ilimizde en az bir okulumuzda veya bir kurumumuzda halkın da yararlanabileceği bir gözlemevi oluşturulsun. Bu dileğimizin yapılamaz olmadığını insanlar ve kurumlar bir araya geldiklerinde zor görülen işlerin dahi yapılabileceğini gözteren Denizli Nalan Kaynak Anadolu Lisesi öğretmen, öğrenci ve idarecilerine (başta bu ivmeyi sağlayan Tahsin Demirci öğretmenimize), sonra da gözlemevinin kurulmasına ön ayak olan Nalan Kaynak Hanımefendi ve eşine, Miili eğitim Müdürlüğü'ne, Denizli Valiliği'ne Gök Bilgi adına teşekkür ederiz.





Pamukkale gezisinden bir an.Gözlemevi teleskobu
Astronomi Öğretiminde karşılaşılan zorluklar paneli. Konuşmacılar soldan sağa: Neşever Baltacı, Mert Koçer, Prof.Dr. Zeynel Tunca, ben, Ümran Yılmaz
Soldan sağa:Prof.Dr. Ethem Derman, Prof.Dr. Zeki Aslan, Prof.Dr.Dursun Koçer, Prof.Dr. Hüseyin Kalkan







Uğur İkizler'den sempozyum görüntüleri:

Pamukkale'den DenizliPamukkale'deyiz.

Ethem Hocamız "Portakal Modeli"ni anlatıyor.Neşever Hocamızın öğrencileriyle yaptığı teleskobu Zeynel Hocamız test ediyor.

Bu sefer teleskobu ben sabitlemeye çalışıyorum.Sempozyumun sürprizi
Zeki Hocamız Işık Kirliliğini anlatıyor.Teşekkürler


Açılış haberi için: Denizli Valiliği

5 yorum:

Mert KOÇER dedi ki...

Güzel bir sempozyumdu emeği geçen herkese teşekkürler. Ümit Hocam, resimleri yarın gönderirim. Çünkü okulda.

Adsız dedi ki...

Güzel bir organizasyondu.Astronomiye olan aşkım depreşti.Şimdi hedeflerim var.

Fevzi ÇETİN
Astronom ama daha hala çektiği bir bulutsu fotoğrafı yok.(pek yakında olacak....)

Alime Cengiz dedi ki...

Denizli de gözlemevi kurmak benim hayalimdi. bir
'düş' ün inşasını gerçekleştirilmesinde büyük rol oynayan Tahsin Hocama teşekkürlerimi sunuyorum..
19 Mayıs Üni.
Astronomi klübü

Alime Cengiz dedi ki...

Gözlemevine arkadaşlarımla gözlem yapmak için gelmek istiyoruz. gözlemevinin açık olduğu tarih ve saatler hakkında bilgi verirmisiniz? yada gözlemevi sorumlusunun telefon numarasını iletirseniz çok sevinirim.bilgisi olanlardan rica ediyorum.

Ümit Fuat Özyar dedi ki...

Alime Cengiz,
internette Nalan Kaynak Anadolu Lisesi olarak aratırsanız gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder