Planck'ta Sona Doğru

Planck'ın yolculuğunun son etabı başladı. 17 Haziran'da başarılı bir manevra ile yörüngesinde ufak bir düzeltme yapan ESA'nın (Avrupa Uzay Ajansı) aracı, iki etabı bitirdikten sonra üçüncü ve sonuncuya geçti. İlk iki görevde önce sıcaklığını düşüren araç daha sonra uzayı izleyeceği 45 ve 70 GHz'lik frekanslara kendini hazırladı. Şimdi de L2 (Lagrange noktası) noktasında asıl konumunu almak üzere son adımı attı.
Planck Uzay Aracı, 2 Temmuz'a kadar yörüngeye girme görevine devam edecek. Araç şu anda Dünya'dan 1,35 milyon km uzaklıkta bulunuyor. Araçtan Dünya'ya bir sinyal 4,5 saniyede geliyor. Dolayısıyla yerdeki Gökbilimciler'in araca etki etmesi 9 saniyelik bir süreye ulaşıyor.
ESA, geçtiğimiz mayıs ayında uzaya iki uzay aracı yollamıştı. Herschel ve Planck. Herschel ile yıldız ve gökada oluşumları, uydu, gezegen ve kuyrukluyıldızların atmosferlerinin özellikleri araştırılırken, Planck ile de Büyük Patlama (Big Bang) Kuramı'na kanıtlar aranacak.

Kaynak: http://planck.cf.ac.uk/node/67

İki uzay aracıyla ilgili daha önce geçtiğimiz haber için:
ESA Uzaya İki Araç Yollayacak

Lagrange Noktası Nedir? (Yazı Astronomi Diyarı'ndan alıntıdır)
Lagrange noktalarına yerleşen cisimler konumlarını koruyabilirler. Bu şu demektir: Neyi gözlemek istiyorsanız sürekli o yöne uydunun kalması için gerekli noktalardır. Örneğin SOHO gibi sürekli Güneş’i izlemek istiyorsanız uydunuzu şekilde gösterilen L1 noktasına yerleştirmeniz gerekir. Derin uzay gözlemi için örneğin yukarıdaki araçlar gibi görevler peşindeyseniz bu durumda Dünya ve Güneş’i arkanıza alarak, buradan gelecek ışınımı minimuma düşürüp maksimum soğutma yapmanız gerekir. L2 noktası size göredir.

0 yorum:

Yorum Gönder