Bir Yıldızın İki Gezegeni Bulundu
NASA ile ESA arasındaki GSD Gezegen bulma yarışındaki hıza açıkçası yetişmekte güçlük çekiyoruz. Dün ESA'nın COROT uydusunun bulduğu Exo-7 b gezegenine ilişkin bilgileri yayımlamışken şimdi de Avrupa Güney Gözlemevi'nden (ESO) iki gezegen haberi geldi. Daha doğrusu bulunan bir yıldıza ait iki gezegendi. Gezegenler Şili'deki 3,6 m çaplı teleskopla keşfedildi.Birden fazla gezegeni olan yıldız sayısı şu anda bulunanların içerisinde yüzde 10 gibi az bir değerde. Bunun en büyük sebebi, Dünya gibi küçük gezegenlerin bulunamayışı. Ancak ilerleyen dönemlerde bu türden gezegenlerin bulunmasında bir patlama bekleniyor.
HD 45364 yıldızı bizden 106 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. K0V tayfında bulunan yıldızın kütlesi 0,82 Güneş kütlesi kadar. Sıcaklığı 5200 C derece.
Bu yıldıza ilişkin iki gezegen doppler yöntemiyle keşfedildi. Adları da sırayla yıldızın adının sonuna b ve c harfleri konularak isimlendirildi. GSD Gezegenlerde isimlendirme yapılırken keşfediliş zamanlarına göre gezegenlere b,c,d gibi harfler veriliyor. Şimdi bu gezegenlerin özelliklerine kısaca bakalım.
HD 45364 b gezegeninin kütlesi en az 60 Dünya kütleli. Dış merkezliliği 0,17 olan gezegenin yıldızına uzaklığı 0,68 AB (1 AB=150 milyon km). Gezegenin bir yılı 226 gün olarak hesaplandı.
Diğer gezegen HD 45364 C ise, en az 209 Dünya (0,65 Jüpiter) kütleli. Dış merkezliği 0,097 olan gezegenin yıldızına uzaklığı 0,89 AB kadar. Gezegenin bir yılı 342 gün.
HD 45364 sistemindeki gezegenlerin Dünya yörüngesiyle karşılaştırılması. Çizimin sağ tarafına bakılırsa iki gezegenin yörüngesinin birbirini neredeyse teğet geçtiği görülür. |
Gezegenlerin yörüngeleri bir bölgede birbirine değecek kadar yaklaşıyor. Bu da akla Neptün-Pluto yörünge kesişmesini getiriyor. Tabi burada kesişme yok, ancak birbirine bu bölgede yaklaşan gezegenlerin birbirini etkilemesi gerekiyor. Mars ile Jüpiter arasındaki Asteorid Kuşağı'nın ya Jüpiter'in çekimsel etkisiyle burada bulunan gezegenin parçalanması yoluyla oluştuğu, ya da yine Jüpiter'in etkisiyle gezegenlerin oluşum aşamasında bu bölgede bir gezegen oluşamadığı düşünülüyor.
HD 45364 b gezegeni de kendisinden 3 kat daha kütleli olan c gezegeninden etkilenerek parçalanabilir.
GSD Gezegenlerinin bulunması bize Güneş sistemi'nin oluşumu ile bilgiler verebiliyor. Gökbilimciler sadece Dünya benzeri gezegen arayışı içerisinde değiller. Aynı zamanda Güneş Sistemi'nin oluşum modellerini de böylece sınama imkanı da yakalayabiliyorlar.
Samanyolu'nda 300 milyar yıldız var. Biz şimdiki teknolojiyle Samanyolu içerisinde (Diğer gökadaları inceleyemiyoruz henüz) ancak 287 yıldıza ait toplam 339 gezegen keşfettik. Bulunan gezegenlerin hiçbirisinin ne kütlesi ne de büyüklüğü Dünya kadar. Her yıldızın yörüngesinde gezegen olmaz ancak 300 milyar yıldız içerisinde de 339 rakamı çok ama çok küçük kalıyor. İlerleyen yıllarda bu sayının artması ve bulunan gezegen sayısının onbinleri hatta milyonları bulması bizi şaşırtmayacaktır.
Kaynak Dosya: http://fr.arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0902/0902.0597v1.pdf
0 yorum:
Yorum Gönder