Lulin Yaklaşıyor

     Temmuz 2007’de keşfedilen Lulin Kuyrukluyıldızı (C/2007) 24 Şubat’ta Dünya’ya en yakın konumundan geçecek. Lulin "Yeşil Peri" olarak söylenebilir.

23 Ocak 2009'da İtalya'da R. Ligustri'nin 35-cm reflektör ve ST10XMe CCD kamera kullanarak aldığı görüntü.

     Gökyüzünün açık olduğu durumda, kuyrukluyıldız 5. kadire ulaştığından dürbünle gözlenebilir. Hatta Aysız bir gecede çıplak gözle bile izlenebilecek. Bir teleskopla da kuyruğu gözlemlenebilir. Kuyrukluyıldız gökyüzünde gezegen hareketlerinin tersi yönde hareket etmektedir.

     Şubat ayının başlarında dürbünle görünür parlaklığa ulaşan kuyrukluyıldız, 11 Şubat tarihinde Başak takım yıldızındaki Lambda Virginis çift yıldız sisteminin yakınında bulunacak.

Gary W. Kronk (Kronk Rasathanesi, St Jacob, Illinois, ABD) tarafından 6 Şubatta alınan görüntü.

     16 Şubatta Başak takım yıldızının 3 derece kuzeyinden geçecek olan Lulin’in hızını da arttıracağını göreceğiz.

     23 Şubat günü iyice parlaklaşan Lulin, güneybatıda ortaya çıkan Saturn’ün güneyinde görünecek.

     24 Şubatta kuyrujkluyıldız Dünya’dan 61 milyon km uzaklıktan geçerek en yakın konuma ulaşacak. Lulin 24 Şubatta çıplak gözle izlenebilecek büyüklüğe ulaşacak.

     Kuyruklu yıldızlar bilindiği kadarıyla Neptün ötesi Kuiper Kuşağı’ndan gelmektedirler. Bu gökcisimlerinin yörüngeleri nedeniyle zaman zaman dünyadan oldukça yakın konumdan geçmektedirler. Güneş’ten oldukça uzak olduklarında yüzeylerindeki gaz ve su donuş durumdadır. Güneş’e yaklaştıkça yüzeylerindeki madde ısınıp yanmaya, buharlaşmaya başlar. Bizim gördüğümüz kuyruk kısmı, gökcisminin hareket doğrultusunun ters yönünde oluşan yanan gaz ve subuharıdır.

Bir kuyrukluyıldızın yörüngesi


Kaynak:
http://cometography.com/lcomets/2007n3.html

0 yorum:

Yorum Gönder