COROT'tan En Küçük GSD Gezegen

     ESA'nın COROT teleskopu Dünya'nın iki katı büyüklüğünde ve en az 11 Dünya kütleli bir gezegen keşfetti. COROT'un bulduğu gezegenler teleskopun kendi adıyla nitelendiriliyor. Bu gezegenin adı COROT-Exo-7 b. Bizden 140 parsek uzaklıkta (yaklaşık 456 ışık yılı)Tekboynuz Takımyıldızı içerisinde yeralıyor. Gezegenin yıldızı K0V tayfında ve sıcaklığı 5000 C derece. Gezegen yıldızına oldukça yakın konumda (0,017 AB) ve tam bir dairesel yörüngede dolanıyor (dış merkezliği=0). Gezegenin sıcaklığı 1000 ile 1500 C derece arasında olduğu tahmin ediliyor. Dolanım dönemi ise 20 saat.

     Exo-7b ile bulunan GSD Gezegen sayısı 337 yi buldu. Bu gezegenler çoğunlukla dev gaz gezegenleri, yani Jüpiter, Neptün gibi. Exo-7 b gezegeni bu anlamda şimdiye kadar bulunan en küçük gezegen. Şimdiye kadar keşfedilen en küçük kütleli gezegen 3,3 dünya kütleli(MOA-192 b). Ancak büyüklük anlamında keşfedilen en küçük gezegen Exo-3 b oldu.

     Gezegenin kayalık olduğu, ancak yüzeyinde sıvı lav akışlarının gerçekleştiği nemli bir yapısı olduğu düşünülüyor.

     Gezegen yıldızının önünden geçiş yaparken farkedildi. Bir yıldızın önünden geçen gökcismi yıldızın ışığındaki şiddette bir azalmaya neden olur. Bu azalma miktarı gezegenin büyüklüğüyle orantılıdır. Gezegen ne kadar büyükse yıldızın parlaklığı o oranda azalır. Ancak bu azalma o kadar küçük değerlerde gerçekleşir ki, bu yöntemle şimdiye kadar Dünya benzeri kütleli bir gezegen bulunamadı. Tüm umutlar NASA'nın mart ayında fırlatacağı Kepler ile ESA'nın 2011 yılında fırlatacağı Gaia'ya bağlanmış durumda.

Bir gezegen yıldızının önünden geçerken yıldızın görünen parlaklığında bir azalma neden olur. Resimde gezegen siyah daire ile gösterilmiştir. Parlaklıktaki azalma ise alttaki eğride görülmektedir. Buradaki parlaklık azalması eğrisi abartılarak çizilmiştir.Venüs, Dünya, Mars ve Jüpiter gezegenlerinin Güneş'in önündeki geçişlerinde oluşan parlaklık azalma eğrisini Planet Quest'den animasyon olarak izleyebilirsiniz.

Kaynak:
ESA

0 yorum:

Yorum Gönder