Avcı Kuşağının Altındaki Güzel

     Kışın gökyüzünü süsleyen en önemli bulutsu kuşkusuz Avcı (Orion) Bulutsusu. Avcı Bulutsusu, geçmişteki sembolik resimlerde kalkanı ve kılıcıyla gösterilmiş. Avcı Bulutsusu’nda yaşamının sonlarına yaklaşan Betelgeuse yıldızı da kırmızı renkte dikkat çekmektedir.


     Tabi burada Avcı Bulutsusu’ndan değil, Becklin-Neugebauer (BN) cisminden bahsedeceğiz. 1968 yılında Eric Becklin ve Gerry Neugebauer tarafından keşfedildi. Cisim kızılötesi gökbilimin ilk buluşlarındandır.


     BN’nin önemi yeni ve büyük bir yıldızın oluşum bölgesi olmasıdır. Çünkü bu bölgeden yoğun bir şekilde kızılötesi ışınım alınmaktadır. Toz bulşutunun arka fonunda bir yıldızın parıldadığı görülmektedir.

     BN nesnesi Güneş Sistemi boyutlarında olup, bölgenin sıcaklığı 700 K gibi bir değerdedir. Bölgedeki toz yapısının Avcı Bulutsusu’ndaki yıldızların baskısıyla birleşip yoğunlaştığı düşünülüyor. Bu yoğunlaşma sponucunda da 15 Güneş kütleli bir yıldız oluşmuştur.

     Bu düşünceyi doğrular nitelikte yine Avcı Bulutsusu yapısında BN benzeri bir oluşum bulunması da uzun sürmedi. Kleinmann-Kow bulutsusunun da yıldız oluşum bölgesi olduğu aynı yıl keşfedildi.

0 yorum:

Yorum Gönder