Satürn En Yakın Konumda


Satürn, 8 Mart’ta karşı konumda (Güneş’in tersi yönde) bulunacak. Satürn o gün her zamankinden daha parlak ce daha büyük görünecek. Satürn 8 Mart’ta Dünya’dan 1,26 milyar km uzaklıkta bulunacak ve gün doğumundan gün batımına kadar gözlemlenebilecek.


Satürn güneş battıktan sonra doğu tarafındaki Aslan takımyıldızı bölgesinde bulunacak. Satürn’ü görmek için Aslan Takım yıldızının en parlak ikinci yıldızının 10 derece güney batısına bakmak gerekiyor. (10 derece için kolunuzu uzatıp elinizi yumruk yapın. Yumruk uzunluğu 10 derecedir.)

Geçmişten beri Satürn insanları büyüleyen bir gezegen. Teleskopla bakıldığında güzelliği net olarak görülmekte. Güneş battıktan hemen sonra gözlem için uygun olmayabilir, ancak bir süre sonra Satürn, gecenin karanlığında tüm güzelliğiyle karşımızda olacak. Bu yılın eylül ayında Satürn halkaları neredeyse görülmez olacaklar.

Satürn Güneş Sistemi’ndeki 2. büyük gezegen olup, çoğunlukla helyum ve hidrojenden oluşmuştur. 47 Dünya kütlesindedir. Hacmi Dünya hacminin 687 katıdır. Güneş etrafındaki dolanımını 29,4 yılda tamamlar. Satürn suda batmayan gezegen olarak da tanımlanır. Yoğunluğu suyun yoğunluğunun %70 i kadardır. 47 irili ufaklı uydusu bulunmaktadır. Uydusu olan Titan Güneş Sistemi’ndeki en büyük 2. uydudur.

0 yorum:

Yorum Gönder