Kepler'e 3 Gün Kala


     Evrende yalnız mıyız? İnsanoğlu varolduğundan bu yana bu soruyu hep merak etmiştir. Evrenin bir köşesinde acaba bizim gibi akıllı canlılar var mı? Dünya'dan başka bir gezegende acaba hayat var mı? Bu soruların cevabını bulmak için son birkaç 10 yılda Gökbilim'de oldukça büyük ilerlemeler katedildi. İşte bu gelimelerin sonucunda ortaya çıkan yeni bir teleskop, gözlem aracı Kepler. Kepler ile yeni gezegen avı artarak devam edecek gibi görünüyor.

     Johannes Kepler, gezegenlerin Güneş etrafında elips bir yörüngede dolandığını ve bunların periyotlarını hesaplayan, Galile ile mektuplaşmış bir gökbilimci. Galile kadar olmasa da Gökbilimciler ve fizikçiler arasında özel bir yeri vardır. İşte onun adını taşıyan Kepler Uzay Teleskopu 7 Mart 2009 günü Türkiye saatiyle 06.00'da Dünya yörüngesindeki konumuna fırlatılacak.

     Bugün tarihiyle 289 yıldıza ait 342 ötegezegen keşfedildi. Bu gezegenlerden kütlesi en küçük olanı Dünya kütlesinin en az 3,3 katı olan MOA-192 b. Hacimsel anlamda en küçük olanı ise geçenlerde keşfedilen COROT Exo-7 b. Exo-7 b'nin çapı Dünya çapının 2 katı kadar. Yani hacmi Dünya hacminin 8 katı kadar. Elimizdeki araçlarla ancak bu kadarını bulabildik. Ama bu yazgı 5 martta Kepler ile bitecek gibi görünüyor.

     Kepler'in öncelikli görevi Dünya benzeri gezegenler bulmak. Yeni Güneş Sistemleri ortaya çıkarmak. Bugün 37 yıldızın en az iki gezegeni olduğunu bilmekteyiz. Kepler ile bu sayı daha da artacak. Daha da önemlisi yaşam alanı içerisinde gezegen arayışında bir devrim yaşanabilir. Şimdiye kadar sadece Gliese 581 c gezegeninde yaşam olma veya oluşabilme olasılığı var ki o da netleşmiş değil.

Kepler'in gözlem yapacağı bölge kareler içerisinde gösterilmiştir.

     Kepler, 3 buçuk yıl boyunca Samanyolu Galaksimizdeki Kuğu-Çalgı (Cygnus-Lyra) Takım yıldızları arasındaki bölgede yaklaşık 100 bin yıldızı inceleyecek. Gezegenleri geçiş yöntemiyle bulmaya çalışacak. Geçiş yönteminde bir yıldızın parlaklığındaki değişim izlenir. Yıldızın önünden bir cisim geçtiğinde parlaklığında bir azalma gözlemlenir. Azalmanın değerine göre yıldızın önünden geçen cismin kütlesi, periyodu hesaplanabilir. Bulduğumuz ötegezegenlerin 56'sı bu yöntemle keşfedilmiştir.

Samanyolu içerisinde Kepler'in gözlem yapacağı alanı gösteren resim

0 yorum:

Yorum Gönder