Şehriniz Ne Kadar Karanlık


2009 Dünya Astronomi Yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen bu etkinlik ile şehrinizin gökyüzü gözlemciliğine ne kadar uygun olduğu sorusunun cevabı bulunacak. Yapay ışıklarla donatılmış şehirlerimiz aydınlık olurken, gökbilimciler bu durumdan pek de hoşnut değildir. Çünkü oluşan ışık kirliliği nedeniyle istedikleri gözlemleri yapamayabilirler. Dünya'nın ışık kirliliği dağılımını bulmak için DAY bizleri oldukça bait bir etkinliğe davet ediyor.

Yapılacak işi oldukça kolay. Önce bulunduğunuz yerin enlem ve boylamını bulmalısınız. Bunun için Google Earth programı kullanılabilir. Google Earth ile yerinizi görüp koordinatınızı kaydettikten sonra, saat 19-22 arasında gözünüzü gökyüzüne çevirin ve Avcı Takımyıldızını arayın.

Avcı Takımyıldızını gördükten sonra da yacağınız iş, etkinlik sayfasındaki hangi görüntüyle eşleştiğini belirlemek. Sonucu da raporla iletiyorsunuz. Bu kadar.

Bundan önceki yıllarda bu tür konularda en fazla ilgiyi ABD halkı gösterdi. Biz neden ilk 10 içinde olmayalım. Haydi herkes başına. Birkaç dakikalık gözlemle Gökbilim'e ufak da olsa bir katkıda bulunacağız.

Detaylar için: http://astrons.sabanciuniv.edu/globe/index.htm

0 yorum:

Yorum Gönder