Hubble'dan Satürn ve Dört Uydusu

     24 Şubat’ta 2009′da Hubble Uzay Teleskobu, Satürn ve dört uydusunu aynı karede fotoğrafladı. Fotoğrafta Satürn’ün kuzeyindeki büyük gölge Titan uydusuna ait. Portakal devin sol aşağısında halka yakınında Mimas görünmekte. Satürn’ün diskinden uzakta olan ise Dione ve zayıf olanı Enceladus görülmekte.

     Bu ender rastlanan görüntü Satürn’ün halkalarının eğimiyle gerçekleşir. Satürn halkaları 10 Ağustos ve 4 Eylül arasında çizgi şeklinde görünecek. Ancak Satürn o zaman Dünyadan izlenemeyecek kadar Güneş tarafında yer alacak. Bu halka görüntüsü ancak 14-15 yılda bir oluşur. En son 1995-1996 ‘da bu tür bbir görüntü veren Satürn’ün bu sayede birkaç yeni uydusu keşfedilmişti.

     Satürn’ün atmosferindeki bantlı yapılar Jüpiter’le benzerlik gösterir.

     Satürn’ün kağıt gibi ince görünen halkası her 15 yılda bir görülür. Bu görüntü hem görsel anlamda hem de uyduların Satürn’ün önünden geçişi açısından gökbilimcilerin dikkatini çeker.


     2009 yılının başı Satürn ve uydularının izlenmesi için uygun bir zamandır. Satürn’ün en büyük ayı, dört ayrı tarihte; 24 Ocak’ta, 9 Şubat’ta, 24 Şubat’ta, ve 12 Mart’ta, tüm dünyadan izlenememesine karşılık çoğu bölgelerde gözlemlenmeye uygundu.

     Bu resmi Hubble, 24 Şubat’ta dev bizden 1,25 milyar km uzaklıktayken aldı. Gezegenin hafif üstünde görülen karanlık bölge halkaların gölgesidir.

0 yorum:

Yorum Gönder