2009 GÖK OLAYLARI


26 OCAK 2009 HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI

Yandaki şekilden görüldüğü gibi halkalı Güneş tutulması Hint okyanusunu ve Batı Endonezya’yı kat eden kırmızıyla çizilmiş 280 km genişliğindeki tutulma hattından halkalı olarak izlenebilecek.
Bu tutulma, sarı çizgilerle taralı alan içinde kalan Afrika’nın güneyi, Madagaskar, Hindistan, Asya ve Endonezya’nın güney doğusun’dan parçalı tutulma olarak izlenebilecek. Halkalı tutulma Ay’ın gölgesinin Türkiye saati ile 08:06′da Güney Atlantik okyanusuna düşmesiyle başlayacak. Gölge 3 saat 46 dakika süreyle 14500 km yol kat ederek 11:52′de Dünya’yı terk edecek. Tutulmanın hiç bir evresi Türkiye’den izlenemeyecek. Ay’ın gölgesi 09 58′de Hint okyanusu üzerindeyken halkalı tutulmanın 7 dakika 54 saniye ile en uzun sürdüğü an gerçekleşecek. Türkiye’den izlenemeyecek.

9 ŞUBAT 2009 YARIGÖLGELİ AY TUTULMASI

2009′da meydana gelecek dört Ay tutulmasından ilki 9 Şubat günü gerçekleşecek. Tutulmanın tamamı Doğu Asya ve Avustralya’dan havanın açık olduğu yerlerde çıplak gözle izlenebilecek. Türkiye saati ile 14:38′de Dünya’nın yarıgölgesinin içinden geçmeye başlayan Ay’ın hemen hemen tamamı 16:38′de yarıgölgenin içinde kalacak. Tutulma 18:37′de Ay’ın tamamının Dünya’nın yarıgölgesinden çıkmasıyla sona erecek. Yarıgölgeden geçiş sırasında meydana gelen Ay tutulmalarının çıplak gözle farkedilebilmesi için Ay’ın en azından 3′de 2’sinin yarıgölgenin içinde kalması gerekmekte. Türkiye’de Ay kuzey yarısının bir kısmı tutulmuş olarak doğacak, tutulmanın son anları olduğundan Ay’ın da ufka yakın olması tutulmanın çıplak gözle fark edilmesini olanaksız kılacak.


7 TEMMUZ 2009 YARIGÖLGELİ AY TUTULMASI

Gündüz saatlerinde gerçekleşecek bu tutulma Türkiye’den izlenemeyecek. Görüldüğü yerlerde de Ay’ın çok küçük bir parçasının Dünya’nın yarıgölgesinden geçmesi nedeniyle çıplak gözle farkedilmesi olanaksız olacak.



22 TEMMUZ 2009 TAM GÜNEŞ TUTULMASI

Tam Güneş tutulması yandaki şekilden görüldüğü gibi Hindistan, Çin, Japon adaları ve Pasifik okyanusunun güneyini kat eden maviyle çizilmiş 258 km genişliğindeki tutulma hattından tam tutulma olarak izlenebilecek. Bu tutulma, mavi çizgilerle taralı alan içinde kalan Asya’nın doğusu, Endonezya ve Pasifik okyanusun’dan parçalı tutulma olarak izlenebilecek. Tam tutulma Ay’ın gölgesinin Türkiye saati ile 03:53′de Hindistan’da Khambhat körfezine düşmesiyle başlayacak. Gölge 3 saat 28 dakika süreyle 15200 km yol kat ederek 07:18′de Dünya’yı terk edecek. Tutulmanın hiç bir evresi Türkiye’den izlenemeyecek. Ay’ın gölgesi 05:35′de güney Pasifik okyanusu üzerindeyken tam tutulmanın 6 dakika 39 saniye ile en uzun sürdüğü an gerçekleşecek.

6 AĞUSTOS 2009 YARIGÖLGELİ AY TUTULMASI
5 Ağustos’u 6 Ağustos’a bağlayan gece yarıgölgeli Ay tutulması meydana gelecek. Ay, Türkiye saati ile 02:04′de, Dünya’nın yarıgölgesinden geçmeye başlayacak. 03:39′da en büyük parçası yarıgölgenin içinde kalacak, 05:14′de yarıgölgeden çıkacak. Tutulma süresince Ay Türkiye’de gözlenebilir durumda olacak. Yarıgölgeden geçiş sırasında meydana gelen Ay tutulmalarının çıplak gözle farkedilebilmesi için Ay’ın en azından 3′de 2’sinin yarıgölgenin içinde kalması gerekmekte. Bu tutulma sırasında Ay’ın daha küçük bir parçası yarıgölgenin içinde kalacağından, yarıgölgeli tutulmanın çıplak gözle görülmesi olanaksız olacak.
31 ARALIK 2009 PARÇALI AY TUTULMASI
2009 yılının son tutulması parçalı Ay tutulması olacak. Tutulmanın tamamı Türkiye’de havanın açık olduğu her yerden görülecek. Ay, Dünya’nın yarıgölgesine 19:17′de girmeye başlayacak 21:22′de tamamı yarıgölgenin içinde olacak. Bu sırada küçük bir parçasıda Dünya’nın tam gölgesinin içinde kalarak, bakır rengini alacak. Parçalı tutulma 21:52′de bitecek, 23:28′de de Ay yarıgölgeden çıktığında tutulma sona erecek.Ay her dolunayda, Dünyanın Güneşi görmeyen arka yüzünden uzaya uzanan gölgesinin yakınlarından geçer, uygun koşullar oluştuğunda bu gölgenin içine girer, gölgeden geçiş biçimine göre bu sırada ya yarıgölgeli, ya parçalı ya da tam Ay tutulması meydana gelir. 31 Aralık gecesi Ay Dünya’nın yarıgölgesinin içinden geçerken küçük bir parçası da tam gölgenin içinde kalacak.

0 yorum:

Yorum Gönder