Gökyüzünde Ne Yıldızlar Var...

Evrende bize yakın mı uzak mı bilemediğimiz gizemli bir ışık kaynağı kendini gösterdi ve daha sonra yok oldu. bunun ilginçliği nerede diye sorabilirsiniz. Çünkü biliyoruz ki çok farklı türden değişen yıldızla dolu gökyüzü. Neden en azından yılda 10-15 tane keşfedilen süpernovalardan biri olmasın. Bu tür yıldızların çoğu parladığı zaman görülür daha sonra iyice sönükleşirler ve görünmez olurlar. Ama bu tesadüfen görüntülenen gökcismi bunların hepsinden farklıydı.


İlk kez 2006 yılında NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu ile saptandı. Yukarıda değindiğimiz arklı yıldız türlerinden tamamen farklı yeni bir sınıfın ilk temsilcisiydi. Araştırmacılara göre daha önce böyle bir cisim hiç gözlenmemişti. Gökbilimciler nova veya supernova gibi çeşitli yıldız patlamalarından çok şiddetli ışık parlamaları gözlemeleri yaparlar ama Hubble'ın 21 Şubat günü keşfettiği kozmik parlama bunlardan farklıydı. İlk 100 günde ışığı yavaş yavaş arttı ve sonraki 100 günde de yavaş yavaş söndü ve ortadan yok oldu. Parlaklığındaki bu artma ve azalma patlama gösteren yıldızların bir anlamda kimlik bilgisidir ama bu şekilde parlayan ve sönen hiçbir gökcismi bugüne dek gözlenmemişti. Süpernovaların en parlak duruma gelmeleri 70 günden daha fazla olamaz ve çekimsel mercek olaylarının parlama süreleri süpernovalardan da kısadır. Bu nedenle olayın basit bir açıklaması bulunmamaktadır.


Bu iki fotoğraf Hubble Uzay Teleskobu ile çekildi. Ekim 2005 ile Ocak 2006 tarihleri arasında bir şey gözükmüyor, ilk kez 21 Şubat 2006 tarihinde parlamaya başlıyor. 21 Mayıs 2006 tarihinde açekilen ikinci fotoğrafta gökcisminin ne kadar parladığı görülüyor. Parlamanın kaynağı henüz bulunmuş değil.

Bu tuhaf Hubble gözlemini yapan Lawrance Berkeley Ulusal Labaratuarında (LBNL) çalışan Kyle Barbary "ona benzer kiçbirşey görmedik" diyor. Katalog adı SCP 06F6 olan bu cisimden alınan tayfta da belirgin olarak elementlere ilişkin çizgi görülmedi, belki çok kırmızıya kaymış molekül karbonun soğurma çizgileri olabilir diye bir tahmin yürütülebilir. Bu kırmızıya kayma doğru ise o zaman cismin 1 milyar ışık yılı uzakta olması gerekir. Tayf gökbilimcilerin en büyük silahıdır, eğer bir cisim tayfını alırlarsa onun bir yıldıza mı, gökadaya mı, kuazara mı olduğu hemen bilinir fakat bu cismin tayfı da belrgin bir parmak izi bırakmamıştı. Daha önce aynı bölgenin gözlemleri ve çeşitli gök katalogları incelendi ve geçmişte de o cismin görülmediği anlaşıldı.

Bu cisim LBNL'in "Süpernova Kozmolji" projesi çerçevesinde süpernova ararken tesadüfen keşfedildi. Bu proje çerçevesinde Hubble Çoban takımyıldızında 8 milyon ışık yılı uzaklıkta bir gökada kümesini gözlüyordu. Fakat bu tuhaf cisim Samanyolu'nun halesinde de olabilir veya sözkonusu gökada kümesinde de. Araştırmacılar bu gökcismi için şimdi sadece bazı tahminlerde bulunmaya çalışıyorlar, örneğin karbonca zengin bir yıldızın çekirdeğinin çökmesi dolayısıyla patlaması, bir beyaz cüce yıldızla asteroidin veya kara deliğin çarpışması gibi. Fakat bu modellerin hiçbiri bu gözlenen cismi açıklayamaz diye de devam ediyorlar. Benzer bir cisim gözleyinceye kadar bu olay gizemini koruyacağa benziyor. Halbuki bizim UFO'culara sorsalar bu olsa olsa yaklaşan bir uçan daire olabilir, sonra da vazgeçip geri dönmüşlerdir !!!.

http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2009/04/full/

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Gökbilgi'de çıkan yazılara yorum eklemek isterseniz "yorum" sözcüğünün üzerine tıklamanız gerekiyor

Yorum Gönder