Dünya Benzeri Gezegen Avına Doğru

NASA'nın 6 Mart 2009 günü Türkiye saatiyle 13:48'de, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssünden fırlatacağı Kepler Uzay Teleskopu'nun yapımı tamamlandı. Astronomy.com sitesinde yeralan habere göre NASA, aracın Kaliforniya'daki laboratuvarda yapım aşamasının bitip, aracın fırlatılacağı üsse gönderilme işlemlerinin başladığını bildirdi.


Kepler Uzay Teleskopu, Dünya çevresindeki yörüngesine oturtulduktan sonra 100 bin yıldızın olası gezegenlerini bulup bu gezegenler hakkında bilgi toplayacak. Gezegenlerin yörünge dış merkezliliğini, gezegenlerde yaşam izlerini, suyu, atmosfer yapıları hakkında bilgi toplayacak.

Ancak Kepler'in en önemli görevi Dünya benzeri gezegenler bulmak. Her yıldızda yaşam için ideal bir bölge bulunuyor. Bu bölgelerde bulunabilecek gezegenlerde yaşam olma olasılığı yüksek. Kepler işte bu bölgelerde yer alan gezegenlerle özel olarak ilgilenecek ve Samanyolu Galaksisi'nde "acaba yalnız mıyız?" sorusuna cevap arayacak.

NASA çalışanlarını ve Kepler projesinde görev alan ve alacak bilimadamlarının heyecanını paylaşmak işten bile değil. Öyle değil mi?


Kaynak:
http://www.astronomy.com/asy/default.aspx?c=a&id=7784
http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/main/index.html

0 yorum:

Yorum Gönder